• banner herdenking
 • banner herdenking
 • banner herdenking
 • banner herdenking
 • banner herdenking

Nationale Herdenking 2018

Op 4 mei herdenken we in Nederland alle mensen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. We herinneren ons de periode van rechteloosheid en onvrijheid. Om hieraan op gepaste wijze aandacht te schenken, hebben wij op vrijdag 4 mei het volgende programma samengesteld:

Voordracht genomineerde gedichten van de dichtwedstrijd

Om 10.30 uur zullen leerlingen van het AOC en het Staring College de genomineerde gedichten van de dichtwedstrijd voordragen in het woonzorgcentrum Careaz J.W. Andriessen aan de Koppeldijk 40 in Borculo.

Een Stille Tocht

stilletocht2018Voor de Stille Tocht verzamelen we aan de achterzijde van de RK-Kerk aan de Steenstraat. Indien u graag een kaarsje aan wilt steken in de kerk, dan heeft u hier vanaf 18.55 uur de gelegenheid toe.

Om ca. 19.10 uur vertrekken we in een plechtige stoet twee aan twee. Als teken van vertrek luiden de klokken van de kerk. De voettocht gaat over de begraafplaats van de kerk en vervolgens via de Boomgaarden naar het oorlogsmonument aan de Burg. Bloemersstraat en het Indiëmonument in het Cycloonpark. Op de begraafplaats en bij de monumenten is gelegenheid tot het leggen van bloemen. Iets voor 20.00 uur bereikt de stoet de Algemene Begraafplaats aan de Deugenweerd. Bij de graven van de Engelse en Canadese piloten nemen we 2 minuten stilte in acht. Na de stilte blaast de heer G. Waanders het signaal taptoe. Na de gelegenheid tot het leggen van bloemen, gaat de stoet verder naar de Synagoge aan de Weverstraat, waar tevens een krans gelegd zal worden. Hierna is de stoet ontbonden.

Een Herdenkingsbijeenkomst in de Joriskerk

Om ca. 20.15 uur is er een openbare herdenkingsbijeenkomst in de Joriskerk aan het Muraltplein. Naast gastspreker de heer Teeuwen, hoort u o.a. de 4 winnende gedichten van onze dichtwedstrijd en draagt mevrouw Willekes een gedicht voor. Het koor Care for Music verzorgt de muzikale invulling.

Het programma van de herdenkingsbijeenkomst:

 1. Begroeting door voorzitter Hanjo Willems
 2. Voordracht van de winnende gedichten:
  • "Verzet" van/door Mieke Wegdam
  • "De oorlog begon" van/door Cadine Koopman
 3. Het koor Care for Music met "The Rose" van Bette Midler
 4. Voordracht van de winnende gedichten:
  • "4 mei" van/door Indy Nieborg
  • "Verzet" van/door Anne Nieuwenhuis
 5. Herdenkingsrede door de heer Teeuwen
 6. Het koor Care for Music met "Angels" van Robbie Williams
 7. Voordracht gedicht van/door mevrouw Willekes
 8. Het koor Care for Music met "Something inside so strong" van Labi Siffre
 9. Afsluiting door voorzitter Hanjo Willems
 10. Wilhelmus in samenzang (coupletten 1 en 6)

 

NB: Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang (ca. 21.10 uur) kunnen op 4 mei de vlaggen halfstok worden gehangen. Vanaf 19.45 uur tot 30 seconden voor 20.00 uur zullen de klokken van alle kerken luiden, waarna 2 minuten stilte in acht wordt genomen.

Volg ons.